Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Split

waterfront met palmbomen
Riva in Split
Hoofdstad van DalmatiŽ
Split is ťťn van de grootste havenplaatsen aan de Adriatische Zee, een belangrijke industriestad en het voornaamste culturele centrum van DalmatiŽ. De bijna 250.000 inwoners zullen u met trots wijzen op de skyline van de stad, die komend van de zee bijzonder indrukwekkend is.
De bezienswaardigheden van de stad zijn grotendeels samengepakt in het paleis van Diocletianus, hetgeen het oude centrum van Split vormt. Dat vergemakkelijkt de bezichtiging van de stad.

Het paleis van Diocletianus
De oude stadskern wordt gevormd door het paleis van Diocletianus. Deze Romeinse keizer liet hier in 295 een paleis bouwen dat 180 meter breed en 215 meter lang was. Gedurende de eeuwen werd dit paleis uitgebouwd tot een unieke combinatie van verschillende bouwstijlen. De oude stad wordt omring door twee meter dikke muren, die versterkt zijn met 16 torens. De vier prachtige stadspoorten, waarvan de Zlatna Vrata de mooiste is, zijn ook nog volledig intact en heten u welkom in de wereld van Diocletianus.

Peristil
Het Peristilium is het vroegere binnenhof en bestaat uit een sfeervolle zuilengalerij. Het is het centrale punt van het voormalige paleis, waar de hoofdwegen samen kwamen. Ten oosten van het persitilium liet de keizer een mausoleum bouwen. Maar dit gebouw werd na zijn dood ingewijd als kathedraal. De Sveti Duja kathedraal is het symbool van Split. Om een mooi overzicht te krijgen van het paleis en de omgeving moet u de 57 meter hoge laat-romaanse klokkentoren beklimmen.

Gezellige Markt
Bij een bezoek aan Split moet u zeker en vast een bezoek brengen aan de schilderachtige markt van Split. Deze is gelegen in de omgeving van de Srebrna Vrata aan de voet van de Sint-Dominicuskerk. Hier kan u kennis maken met het dagelijkse leven van de inwoners en de gezelligheid van de Dalmatische steden.

Cultuurstad
Split is met trots de culturele hoofdstad van DalmatiŽ. In de zomer worden er talrijke culturele evenementen georganiseerd. Het Splitsko Ljeto festival vindt plaats van 15 juli tot 15 augustus. Gedurende het festival zijn er talrijke openluchtvoorstellingen in het sfeervolle decor van het Peristilium van het paleis.

Omwille van de rijke geschiedenis zijn er in de stad vele musea. De belangrijkste zijn het archeologisch-, etnografisch- en stadsmuseum.

Riva
Doordat Split een grote stad is kan u er als vreemdeling nog opgaan in de massa van de stedelingen met wie u ook de gezellige terrasjes deelt. De Riva is de ideale plaats om een koffiepauze in te lassen. Geniet er van het mooie uitzicht op het Marjan schiereiland, een 178 meter hoge groene heuvel in het midden van de stad.

Op een kilometer ten zuiden van de oude stad ligt Bacvice. Dit is het bekendste strand van de stad en hier kan men een verfrissende duik nemen.

Parkeergelegenheid
Parkeergelegenheid is in Split goed voorzien. Er zijn grote parkings nabij het oude stadscentrum in de haven.

fotoalbum "Split" (64 extra foto's)vandaag 13-7-24, laatst aangepast op 12-11-09.