Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Dubrovnik

Traditionele wachters in hoofsdstraat dubrovnik
Traditionele wachters in hoofsdstraat dubrovnik

Parel aan de Adria
Dubrovnik is wellicht dé bekendste stad van Kroatie. Niet alleen in europa, maar ook ver daarbuiten kent men Dubrovnik als een wereld-erfgoed-stad, al weet men niet altijd waar deze stad ligt !
Je kan je levendig voorstellen wat de eerste zeevaarders dachten toen ze Dubrovnik naderden. De imposante ommuurde burcht komt als een parel uit de blauwe zee opgedoken. Hoge bergwanden erachter geven Dubrovnik niet veel uitbreidingsmogelijkheden, tenzij bergopwaards.

Winkelen in nieuw Dubrovnik
Het moderne en veel grotere Dubrovnik ligt langsheen de waterlijn in westelijke richting en is ook wel een bezoek waard. Er zijn vele schaduwrijke parken, smalle strandjes en vooral veel winkelstraatjes. Genoeg entertainment dus in het 'nieuwe' Dubrovnik.

Smalle straatjes
Maar toch is het vooral de oude stad die de meeste bezoekers aantrekt. Haar locatie aan de kust van Dalmatië zorgt voor veel toeristen, artiesten, gewone bezoekers en zelfs filosofen van over gans de wereld. Ondanks de zeer drukke hoofdstraat - Stradun - ademen de meeste stillere hoekjes in de stad een warme, uitnodigende sfeer. De smalle straatjes van dit Brugge van het zuiden, zijn nog steeds bewoond, en zijn bewoners voeren nog dagelijks onbewust hun karwijtjes uit alsof er geen toerist te zien was. Deze rustige hoekjes zijn gemakkelijk te vinden, daar het oude Dubrovnik een vrij kleine stad is.

Stadswallen
De meeste bezoekers starten hun bezoek aan één van de poorten van deze ommuurde stad. De massieve muren en versterkingen zijn overweldigend. De muren - die nog volledig intact zijn en de volledige stad ommuren - kunnen tegen betaling bezocht worden. Deze wandeling is de beste manier om de stad in al zijn glorie te bewonderen. Vanop de muren en torens heb je de beste zichten op de stad en haar omgeving. Denk eraan dat op de muren er bijna nergens schaduw is, en het er dus vrij heet kan zijn in de zomer. Neem voldoende drank mee en zorg voor bescherming tegen de zon. Een pet, zonnebrandolie of een parasol komen zeker van pas. Indien mogelijk doe je deze wandeling zo vroeg mogelijk in de ochtend.

Muzea, kerken en kathedraal
Na de wandeling op de wallen kan je beginnen aan de vele bezienswaardigheden in de stad zelf. Eens door de grote stadspoort, lopend over de Placa Stradun zie je vele smalle straatjes in noordelijke richting. Aan de oostelijke kant bevind zich het Dubravcki Muze (het grote stadsmuzeum) en het stadshuis. Deze doen je wellicht denken aan het Dogenpaleis in Venetie. Om de hoek voorbij de Sveti-Vlahokerk zie je de mooie Kathedraal uit 1715. Meer zuidelijker achter het Stadhuis en de belforttoren bevind zich de oude haven. Deze bruist nog steeds van leven, al is het nu vooral de toerist en niet de visser die hier de plak zwaait.

Cavtat
Om een mooi zicht over de ganse oude stad te hebben, kan je bij het verlaten richting zuiden rijden. De hoofdstraat in de richting van Cavtat en de luchthaven gaat omhoog en er is zelfs een parking van waarop je een heel mooi zicht hebt. De meeste foto's uit toeristische brochures zijn van hier genomen. En eigenlijk is Cavtat ook wel een bezoek waard. Het is er minder toeristisch-druk, en je kan er heel wat goedkoper eten en drinken dan in de oude stad. Het mooie zicht over de baai en op Dubrovnik is een mooie aflsuiter van een bezoek aan Dubrovnik.

fotoalbum "Dubrovnik" (111 extra foto's)vandaag 15-4-24, laatst aangepast op 12-11-09.