Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

KolocepSubtropisch eiland
Kolocep is een klein eiland vlak voor de kust bij Zaton, op slechts 7 km van Dubrovnik. Kolocep behoort tot de Elafiti eilandenarchipel. Het eiland is begroeid met olijfbomen, subtropische gewassen en dennenbossen. De vissersdorpjes Gornje Celo en Donje Celo zijn de grootste plaatsen op het eiland. Het eiland is gelegen op minder dan een half uur afstand van de haven van Dubrovnik.

Rijk cultureel patrimonium
De Grieken en Romeinen waren de eersten die een nederzetting op het eiland vestigden. Uit deze periode zijn er echter weinig overblijfselen. De meeste historische monumenten zijn uit de 13e en 15e eeuw, de ‘gouden periode’ van het eiland. Er zijn vele ruďnes van versterkingen die de dorpjes tegen de zeerovers beschermden. In Celo zijn er prachtige zomerhuizen die door de adel van Dubrovnik gebouwd werden.

Mooie stranden
Kolocep is een onaangetast natuurgebied waar men kan genieten van zand- en kiezelstranden. In de vruchtbare vallei in het midden van het eiland worden mediterrane fruitsoorten geteeld. Het eiland is volledig autovrij. Hierdoor is Kolocep de ideale fiets- en wandelbestemming.

Renaissance tuinen
Het eiland staat bekend omwille van de vele renaissance tuinen en zomervilla’s. De aristocraten van Dubrovnik bouwden in de 15e eeuw paleizen, die ze als buitenverblijf gebruikten. Bezienswaardig is het park-bos rond de Villa Boburic. In de tuin is er een verzameling van verschillende zeldzame plantensoorten waaronder palmen, cipressen en pijnbomen.

Gezellige hotels
In het dorpje Celo zijn er enkele gezellige kleine hotels. De hotels werden onlangs gerenoveerd en bieden een goede service. Op Kolocep verhuren particulieren kamers en appartementen. Het is echter wel aan te raden om uw kamer op voorhand te reserveren. Omdat het aanbod beperkt is.
Enkele maal per dag is er een veerbootverbinding tussen Celo en Dubrovnik.vandaag 27-2-24, laatst aangepast op 12-11-09.