Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Šipan


Renaissance villa’s
Šipan is het grootste eiland van de Elafiti Archipel. Het is gelegen op negen zeemijl ten noordwesten van Dubrovnik. De grootste plaatsen op het eiland zijn Šipanska Luka en Sudurad. De dorpen worden onderling verbonden door de eilandweg die door de vruchtbare vallei loopt.
Op het eiland zijn er prachtige renaissance villa’s die door de adel van Dubrovnik gebouwd werden.

Šipanska Luka
In Šipanska Luka zijn er overblijfselen van de burcht der heren van Ragusa, middeleeuwse patriciërshuizen en de ruďne van de kerk uit de 10e eeuw. In de haven van Šipanska Luka zijn er overblijfselen van de Romeinse villa Rusticae. Bezienswaardig is het rectorenpaleis en de laatgotische parochiekerk Sv. Stjepan uit 1252. In de kerk zijn er waardevolle schilderijen van Italiaanse en Kroatische kunstenaars.

Sudurad
Het plaatsje Sudurad is gelegen in het zuiden van het eiland. De zomervilla Tome Stjepovic Skocibuhe is één van de mooiste voorbeelden van de renaissance bouwstijl in Kroatië. Het mooie buitenverblijf heeft indrukwekkende verdedigingsmuren die er moesten voor zorgen dat het van piraterij vrijwaard bleef. In Sudurad zijn er vele patriciërshuizen met prachtige renaissance tuinen. In het vissersdorpje zijn er kristalheldere stranden met grof zand.

Kleine hotels
Op het eiland Šipan zijn er enkele kleinere hotels. Hotel Božica in het plaatsje Sudurad is een viersterren hotel dat voorzien is van het nodige comfort. Het hotel is gelegen op 15m van de zee en heeft een prachtig uitzicht op Lopud. In Šipanska Luka is er een driesterren hotel, hotel Šipan.
Er zijn geen campings op het eiland. Maar er is wel een ruim aanbod aan kamers en appartementen die door gastvrije bewoners verhuurd worden.

Veerbootverbindingen
Er zijn goede verbindingen tussen Šipan en het vasteland. Enkele malen per dag zijn er veerbootverbindingen tussen Sudurad en Dubrovnik. Met de ferry duurt de tocht ongeveer een uur.vandaag 27-2-24, laatst aangepast op 12-11-09.