Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Vela LukaGrootste stad van het eiland Korcula
Vela Luka is gelegen op het westelijke uiteinde van het eiland Korcula. Vela Luka ontstond als haven voor het verder in het binnenland gelegen Blato. De geschiedenis van de stad gaat ver terug. In de omgeving werden er vele archeologische vondsten gedaan die erop wijzen dat de Illyriërs en Grieken hier al een nederzetting hadden. De pracht van de baai die zeven kilometer diep in de westkust snijdt zorgde ervoor dat Vela Luka zich als toeristisch centrum ging ontwikkelen. Zo groeide de stad uit tot de grootste van het eiland.

Natuurreservaat
Even ten zuiden van de stad is er een mooi strand dat in de schaduw van pijnbomen gelegen is. In de door wijngaarden en olijven omzoomde baai liggen enkele kleine eilandjes waarvan Ošjak tot beschermd natuurreservaat uitgeroepen werd. Vanuit Vela Luka zijn er bootexcursies die het natuurreservaat bezoeken.
Onder de stad is de “grote grot” Vela Špilja. Deze grot staat geklasseerd als geomorfologisch natuurmonument. Het is de belangrijkste prehistorische site in Dalmatië.

Kuuroord
Rondom Vela Luka zijn er vele kristalheldere baaien waar zich hotels, restaurants en kuuroorden gevestigd hebben. In hotelcomplex Adria is een therapeutisch centrum. Daar wordt met modder, die van de bodem van de Adriatische Zee afkomstig is, met veel succes reumatische aandoeningen behandelt.

Blato
Op 7 km van Vela Luka ligt de stad Blato. Ooit was Blato de grootste en meest welvarende stad van het eiland. Daarvan getuigen de mooie oude paleizen uit de Venetiaanse tijd, de rijk versierde kerken en het stadsmuseum. Omwille van de economische recessie verlieten veel oorspronkelijke inwoners de stad. Vanuit Vela Luka kan u een 2 uur durende wandeling naar het stadje maken. De wegen zijn ook veilig voor fietsers.

Modern toeristenoord
Vela Luka is een modern toeristenoord met 2 hotels.
In de omgeving van Vela Luka zijn er twee campings. Ze zijn gedurende het ganse jaar open en hebben een ruim sportaanbod. Kamers bij particulieren kan u over gans de stad vinden. Het aanbod is zeer ruim.
Vela Luka staat bekend voor zijn visschotels en wijnen,de bekendste restaurants zijn aan de kustweg gelegen.

Toegankelijkheid
Dagelijks is er een veerbootverbinding tussen Split en Vela Luka .Vanuit Vela Luka is er een veerboot naar het naburige eiland, Lastovo. De wegen op het eiland zijn toegankelijk voor alle transport.vandaag 27-2-24, laatst aangepast op 12-11-09.