Algemene toeristische informatie over Dalmatie

Dalmatie .eu

Logo Made in Flanders

Weer


Warm en droog
Dalmatie kent een warm en droog mediterraan klimaat. In het begin van de zomer - in de maand juni - varieren de temperaturen tussen de 25 en 28 graden Celsius. In juli en augustus zijn temperaturen van 30 graden en meer geen uitzondering. September blijft een warme maand zoals juni.

Weinig regendagen
Regen is schaars in de zomermaanden. Een maandelijkse regenval van gemiddeld slechts 50 mm. In september durft het al wat meer regenen, dan telt men een gemiddelde regenval van rond de 90 mm. Ter vergelijking, in Brussel kent men in juli dubbel zoveel neerslag, in augustus en september ongeveer evenveel. Het grote verschil zit hem echter in het aantal dagen neerslag. Voor Brussel wordt deze neerslag verdeeld over 16 dagen, in Dubrovnik over slechts 5 dagen. Deze regenval komt voornamelijk uit enkele zware onweersbuien 's avonds. Het valt er dus allemaal uit op slechts enkele dagen en in enkele uren. Daar waar wij dan weer dagenlang regen kennen in onze lage landen.

Milde winters
De temperaturen in Dalmatie beginnen te zakken in november en december. Dan kennen we gemiddelde temperaturen van rond de 13°, met uitschieters van zelfs 25° in november en 20° in december ! Het absolute minimum in december was -6° en november bedroeg dit -1° ergens in de jaren '70. Het blijft in Dalmatie dus steeds aangenaam vertoeven, ook in de winter.

De 'opwarming' van Dubrovnik begint alweer in februari en maart, we meten dan al gemiddelde temperaturen van 9° en 11°. Mei kent al gemiddelden van 18°.

- De Kroatische Weerdienstvandaag 23-6-24, laatst aangepast op 12-11-09.